aktualno

Konferencija o zdravstvu i zdravlju u HNŽ/K

U organizaciji Liječničke / Ljekarske  komore HNŽ-a /HNK-a u Mostaru održana Konferencija o zdravstvu i zdravlju u HNŽ-u/HNK-a

Mostar, 16. prosinca 2016. godine: Potaknuti sve većim problemima u sektoru zdravstva i izraženim nezadovoljstvom i osjećajem nesigurnosti Liječnička/Ljekarska komora HNŽ/K u mostarskom Hotelu Ero organizirala je  Konferenciju o zdravstvu i zdravlju u HNŽ/K-a.

Sudionicima se na otvorenju obratio dr.sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko – neretvanske županije, koji se osvrnuo na stanje zdravstva u županiji podsjetivši kako su zdravlje i zdravstvo visoko na ljestvici prioriteta županijske Vlade, o čemu zorno svjedoči i program Vlade u mandatnom razdoblju.

- Problemi postoje, ali se mogu riješiti uz uvjet da o njima počnemo otvoreno i javno govoriti, ne bježeći od odgovornosti, kako donositelja odluka tako i zdravstvenih djelatnika - kazao je premijer Herceg.

Rad konferencije bio je organiziran kroz četiri tematske sekcije na kojima su priznati i poznati liječnici s područja naše županije / kantona govorili o sustavima upravljanja u zdravstvu, aktualnoj problematici, porastu malignih i kroničnih oboljenja, te kakvo zdravstvo trebamo i želimo.

Predsjednik Liječničke /Ljekarske komore HNŽ-a /HNK-a  doc.dr.sc. Antonio Sesar u izjavi za ovdašnje medije istaknuo je  kako je u proteklom razdoblju učinjen stručni napredak u našem zdravstvu.

 - Mi danas razvijamo neke nove discipline, nove operativne tehnike, dijagnostičke procedure, a imamo izvrsne liječnike i tzv. srednji kadar. Međutim, nedostatak financija stvara probleme i ako se tu nešto ne promijeni, generirat će se nezadovoljstvo i kod liječnika i kod pacijenata - kazao je predsjednik Sesar.

Ravnatelj Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a /HNK-a (ZZO) Rade Bošnjak kazao je kako se skupovi o stanju zdravstva u HNŽ-u /HNK-a trebaju češće organizirati kako bi se podigla razina svijesti o stanju u našem zdravtsvu, njegovim potrebama i načinu funkcioniranja. Aktualno stanje ocijenio je teškim, posebice u bolnicama koje se nalaze u financijskim dubiozama.

Podsjetimo cilj konferencije bilo je otvorenje javne rasprave o problemima u sustavu zdravstva, definiranje smjernica za razvoj i prilagodbu zdravstvenih ustanova novim okolnostima, te saznanja o rješenjima za unaprjeđenje zdravstva od strane onih koji ga najbolje poznaju – liječnika. 

Konferencija je bodovana sukladno Pravilniku Komore, a svi sudionici dobili su potvrdnice.

 

LOGO KOMORE KONACNI BEZ BIJELOG OKOLO